Vrijwilligerspunt Ommen maakt herstart met nieuwe website

OMMEN – Het Vrijwilligerspunt Ommen heeft een nieuwe start gemaakt. Nadat afgelopen zomer een naamswijziging werd doorgevoerd en het wekelijks inloopspreekuur in september weer werd geopend, heeft de organisatie per 1 januari een nieuwe website: www.vrijwilligerspuntommen.nl. De twee welzijnswerkers Barbara Winkes en Jolenta Vijfvinkel zijn druk bezig om het bestand van vraag en aanbod op te tuigen en uit te breiden.

“Afgelopen jaar is het beheer van het steunpunt overgegaan van de gemeente naar WijZ welzijn Ommen”, legt Barbara Winkes uit. “Dat heeft geleid tot een nieuwe start. We willen het nieuw leven inblazen, omdat we merken dat er vanuit verenigingen en organisaties veel vraag is naar vrijwilligers en anderzijds zijn er genoeg mensen die vrijwilligerswerk willen doen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen.”
Tot afgelopen jaar ging de bemiddelingsorganisatie door het leven als Vrijwilligerssteunpunt Ommen. “Maar die naam vonden we toch wat lang, vandaar dat we hem voor de herkenbaarheid wat ingekort hebben”, legt Jolenta Vijfvinkel uit. “Het adres van onze website is nu dus ook iets anders.”

Informatie en advies

Op www.vrijwilligerspuntommen.nl is in de vacaturebank een overzicht te vinden van actuele, bestaande vacatures. Verenigingen, organisaties en vrijwilligersinitiatieven kunnen doorlopend vacatures plaatsen. De website is net gelanceerd, dus het bestand is nog in opbouw. Barbara: “Afgelopen maand hebben we de organisaties die bij ons bekend zijn aangeschreven om te checken of de gegevens nog kloppen en of ze geactualiseerd moeten worden. En we willen alle organisaties natuurlijk vooral oproepen om eventuele vrijwilligersvacatures bij ons te melden, zodat ons overzicht zo compleet mogelijk wordt.”
Vrijwilligerspunt Ommen wil bemiddelen tussen vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk. Dat gebeurt via een vacaturebank met een actueel overzicht. Organisaties die met vrijwilligers (willen) werken, kunnen er terecht voor informatie en advies over o.a. het selecteren, aannemen en begeleiden van vrijwilligers. Ook geeft het Vrijwilligerspunt informatie en advies over verantwoordelijkheden en het omgaan met de VOG, de Verklaring Omtrent Gedrag.
Aan de aanbodkant kunnen mensen die vrijwilligerswerk willen doen, zoeken naar vacatures en begeleiding krijgen bij het zoeken van een vacature die bij hen past. De site bevat ook een uitgebreide vragenlijst waarmee belangstellenden zelf al hun interessesfeer kunnen bepalen.

Wekelijks spreekuur

Mede hiervoor is er ook weer een wekelijks spreekuur, op dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur in het gebouw aan de Chevalleraustraat 18. “Niet iedereen heeft even goed in beeld wat voor werk hij of zij precies wil of kan doen”, zegt Barbara Winkes. “We zien ook het karakter van vrijwilligerswerk verschuiven. Mensen willen minder vaak iets structureel voor langere tijd doen, maar zijn vaak wel te vinden voor eenmalige klussen of werkzaamheden op projectbasis. Begrijpelijk, want je kunt veel voldoening halen uit vrijwilligerswerk, maar het moet geen last worden. Maar als je op de goede plek zit, kan het echt iets toevoegen aan je leven en het kan zingeving betekenen. Voor de lokale samenleving, maar ook voor jezelf.”

Klussendienst

Vrijwilligerspunt Ommen beheert ook de Klussendienst, een pool van vrijwilligers die bereid is om kleine klusjes in huis of woonomgeving op te knappen bij mensen die dat bijvoorbeeld door gezondheid of omstandigheden niet zelf kunnen doen. “Denk aan het bijhouden van de voortuin of het verplaatsen van een zwaar meubel”, geeft Jolenta Vijfvinkel als voorbeeld. “Het is wel echt uitsluitend bedoeld voor mensen die geen andere mogelijkheid hebben. Het moet niet concurrerend zijn met dienstverlenende bedrijven. Inwoners kunnen zelf een aanvraag doen voor de klussendienst, maar vragen komen ook bij ons terecht via samenwerkingspartners als Evenmens en Corinova.”
Wie meer wil weten, is welkom op het inloopspreekuur of kan contact opnemen via vrijwilligerspuntommen@wijz.nu.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat