Overslaan en naar de inhoud gaan
Image
Personen in een kring met een persoon in een rolstoel

Vrijwilligers behouden tips

Je bent erg blij met jouw vrijwilligers en je hoopt dat ze zich in blijven zetten voor de organisatie. Onderstaand een aantal tips die hieraan bij kunnen dragen.

Tip 1: Breng het verloop van je vrijwilligers in beeld. Op basis van de vertrekmomenten en de redenen van vertrek kunnen maatregelen getroffen worden om de uitstroom te beperken.

Tip 2: Vergader en overleg niet meer dan noodzakelijk is.

Tip 3: Bied flexibel vrijwilligerswerk aan. Om vrijwilligers met een volle agenda te ontlasten, maar wel te motiveren om vrijwilligerswerk te blijven doen.

Tip 4: Toon belangstelling bij persoonlijke gebeurtenissen van de vrijwilligers, zoals een verjaardag, ziekte, geboorte van kinderen of een verdrietig bericht.

Tip 5: Geef nieuwe vrijwilligers een zorgvuldige begeleiding en laat merken dat je blij met hen bent.

Tip 6: Meestal vraag je aan vrijwilligers wat de reden is van vertrek. Vraag ook eens aan bestaande vrijwilligers waarom zij vrijwilligerswerk doen bij de organisatie. Dit levert interessante input op die je kunt gebruiken voor werving van nieuwe vrijwilligers.

Tip 7: Spreek actieve vrijwilligers aan op hun deskundigheid. Het is prachtig als  mensen kunnen doen waar ze goed in zijn. Hier heeft zowel de organisatie als het individu baat bij.