Overslaan en naar de inhoud gaan
Image
Personen in een kring met een persoon in een rolstoel

Gratis VOG

Per 1 november 2018 is de nieuwe regeling gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) ingegaan. Het uitgangspunt van de nieuwe regeling is dat elke vrijwilliger die met mensen in een afhankelijkheidssituatie werkt een gratis VOG kan aanvragen. De regeling valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het doel van de nieuwe regeling is het voorkomen van verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag door vrijwilligers. De VOG is daarmee een belangrijk onderdeel van het preventie- en integriteitsbeleid van elke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilliger kan met de VOG aantonen dat hij of zij in het verleden niet iets heeft gedaan wat het vrijwilligerswerk in de weg staat.

Organisaties die in aanmerking willen komen voor de regeling kunnen zich aanmelden via de website www.gratisvog.nl. Het CIBG beoordeelt of de organisatie aan de gestelde criteria van de regeling voldoet en zal hen hierover informeren. Is een organisatie eenmaal aangemerkt als een Gratis VOG-organisatie, dan geldt de toelating voor een periode van maximaal 5 jaar. Organisaties die al zijn toegelaten tot de oude regeling via het Ministerie van Justitie en Veiligheid zijn automatisch toegelaten tot de nieuwe regeling voor een periode van 5 jaar.

Klik hier voor meer informatie over aanmelding, procedure en voorwaarden.