Jij bent blij met de vrijwilligers die voor jou werken. Zij verzetten veel werk en zijn belangrijk voor
de organisatie. Waardering van vrijwilligers is dan ook een belangrijk onderdeel om aandacht aan te schenken.
Waardering voor vrijwilligers is maatwerk. Het past zich namelijk aan verwachtingen en behoeften van vrijwilligers aan. Waardering is een belangrijke beweegreden voor inzet, positieve energie en betrokkenheid. Er zijn verschillende manieren van waardering. Het hoeft niet altijd groot te zijn of veel geld te kosten.
- Het geven van een compliment
Het klinkt zo eenvoudig en dat is het ook. Het kost weinig tijd en geen geld. Deel eens wat vaker een oprecht gemeend compliment uit aan vrijwilligers. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat al deze mensen zich inzetten voor de organisatie. Maar is het wel vanzelfsprekend? Een welgemeend compliment krijgen doet goed. Het geeft zelfvertrouwen en motivatie. Daarnaast wordt het werkplezier verhoogd en bevordert het collegialiteit. Over het algemeen geldt dat alles wat aandacht krijgt, groeit. Laat je regelmatig je waardering blijken voor anderen? Dan zie je dit terug in inzet, wederzijdse waardering en respect.
- Luisteren
Ook dit klinkt eenvoudig. Je vraagt iemand wat en luistert naar het antwoord. Maar luister je ook echt? Neem af en toe eens de tijd te vragen hoe het echt met de vrijwilliger gaat. Het allerbelangrijkste hierbij is om tijd te maken voor dit gesprek en volledige aandacht te hebben voor de vrijwilliger.
- Een cadeau of feestavond
Vaak worden grote beloningen als ongepast beschouwd. Maar een etentje, cadeau of feestavond kunnen veel vrijwilligers wel waarderen.
Het totale gevoel van waardering
Er zijn drie bouwstenen die samen het gevoel van totale waardering maken.
- Herkennen (de inzet van vrijwilligers wordt gezien)
- Erkennen (het belang van het gedane werk wordt gezien)
- Waardering (de organisatie laat zien dat er waarde gehecht wordt aan het vrijwilligerswerk)
Image