Overslaan en naar de inhoud gaan

5 gouden regels voor het werven van vrijwilligers

Vind je het lastig om vrijwilligers te werven of denk je dat er geen vrijwilligers te vinden zijn? Niets is minder waar. Veel mensen zijn bereid om zich vrijwillig in te zetten. Ga met onderstaande regels in gedachten op pad en speel hierop in om de vrijwilliger te vinden die bij jouw organisatie of vereniging past. 

  1. Mensen doen vrijwilligerswerk voor zichzelf. Het biedt kansen voor persoonlijke ontwikkeling, van betekenis zijn en andere mensen te leren kennen. Hierdoor krijgen mensen een goed gevoel over zichzelf.
  2. Het gaat niet om de organisatie of vereniging. Het gaat om de gedachten en de behoeften van de potentiële vrijwilliger. Schuif de behoefte van de organisatie naar de achtergrond.  
  3. Ieder mens is uniek. Iedereen heeft andere wensen, behoeften en overtuigingen. Heb helder welk type persoon je zoekt voor een functie. 
  4. Tijd is kostbaar. Vraag jezelf af: is dit vrijwilligerswerk interessant genoeg voor iemand om zijn/haar tijd ervoor op te geven? Zou jij het andersom ook doen?
  5. Neem onzekerheden weg. Iemand die voor het eerst vrijwilligerswerk wil gaan doen, heeft twijfels en kan zich onzeker voelen. Het is aan jou om die twijfels weg te nemen en iemand zich welkom te laten voelen binnen de organisatie of vereniging.