Overslaan en naar de inhoud gaan

Overijsselse Vrijwilligers Prijs 2023 in Ommen uitgereikt

Uitreiking dinsdag 21 november

Ieder jaar worden er per gemeente vier vrijwilligers aangedragen die een extra blijk van waardering verdienen. Het werk dat zij verzetten is heel divers en zeer uiteenlopend. Zij doen dat vanuit hun eigen gedrevenheid en zonder daar iets voor terug te verwachten. In Gemeente Ommen zijn op dinsdag 21 november de Overijsselse Vrijwilligersprijzen uitgereikt door Statenlid Edith du Bois, samen met Barbara Winkes en Jolenta Vijfvinkel van het Vrijwilligerspunt Ommen.

Iwan Schrotenboer & Ellen van der Veen – coördinatoren van stichting de Ommer Bissingh
Iwan en Ellen staan met een grote lach op alle bissingh-dagen vanaf 5.00 paraat en werken onvermoeibaar door tot 20.00 in de avond. Daarnaast zijn zij betrokken bij de andere dagen en de voorbereiding. Goede contacten met politie, gemeente en brandweer. Het zijn echte rotsen in de branding! Ze doen ook voor allerlei andere stichtingen geheel vrijwillig en zonder tegenprestatie werkzaamheden; niets is te veel! Denk aan 775 jaar stadsrechten en de 5 mei viering. Hier zijn ze altijd weer bereid opgedane ervaring te delen.

Henny Schuurman – vrijwilliger voor stichting dierenopvang Koningen 
Al sinds 2007 vangt Henny Schuurman kittens op voor Stichting Dierenopvang Koningen. Al 16 jaar is zij een zeer betrokken vrijwilliger voor de opvang en staat ze dag en nacht klaar. In die 16 jaar heeft Henny honderden dieren opgevangen. Naast kittens was er ook altijd plaats voor eendjes, konijntjes, haasjes en andere kleine zoogdieren. Haar hele huis stond vol met kooien en verblijven zodat ieder dier dat bij haar gebracht werd een goede en veilige plek kreeg en alle zorg kon krijgen die nodig was. 

In de loop der jaren werden de eendjes, konijntjes en haasjes opgevangen door andere organisaties maar bleef Henny nog altijd haar hart en huis wijd openzetten om flessenkittens op te vangen. Soms zijn de kittens nog maar een dag oud en hebben ze om de twee uur een voeding nodig. Dat is geen probleem voor Henny. Zij slaapt dan op de bank dicht bij de kittens zodat haar man door kan slapen. Om de twee uur staat ze op om de kleintjes te voeden. Dit duurt een aantal weken en dan is de voeding ’s nachts minder vaak nodig. Na 10 weken wordt er een nieuw huis voor de kittens gezocht en is er weer ruimte voor nieuwe jongen. 

Wat Henny doet is ontzettend zwaar. Het seizoen waarin de jonge katten binnenkomen loopt maar liefst van mei t/m december en in die periode heeft Henny veel gebroken nachten. Af en toe redt een kitten het niet en moet zij afscheid nemen. Als Henny op vakantie gaat, naar de camping, een dagje uit of op bezoek en ze heeft op dat moment een flessenkitten, dan gaat hij of zij gewoon mee. Dat is de enige oplossing want de kleine moet wel eten! Met hart en ziel zorgt Henny voor de op straat gedumpte kleintjes die kansloos zijn zonder haar goede zorgen. Iedereen die langskomt bij Henny, om de kittens te checken, melk en voer voor de kleintjes te brengen of de kleintjes te chippen of op de foto te zetten, kan rekenen op een hartelijke ontvangst. Een kopje koffie met wat lekkers erbij en een praatje. Het is gezellig bij Henny en wij voelen ons altijd thuis bij haar. 

Henny heeft inmiddels zoveel ervaring met het grootbrengen van flessenkittens, dat ze deze kennis graag deelt met nieuwe pleegmoeders. Iedereen kan haar bellen of bij haar langskomen zodat zij alles uit kan leggen en tips kan geven. Zo maakt zij een nieuwe generatie pleegmoeders klaar voor dit prachtige werk. Daarnaast is Henny bij de open dagen van de opvang ook present. Haar zelfgebakken arretjescake wordt verkocht en de opbrengst komt ten goede aan de dieren. Ook is Henny ook bij personeelsfeestjes altijd bereid te helpen met het maken van hapjes. 

Voor ons is Henny echt de perfecte vrijwilliger! Met haar inzet, doorzettingsvermogen en vriendelijkheid vinden wij dat zij weleens in het zonnetje mag worden gezet en wij nomineren haar daarom graag voor de Overijsselse vrijwilligersprijs.

Grietje Koopman & Tonny Braam – vrijwilligers bij Ervaar het OV – OV-ambassadeurs 
Deze twee personen zijn beiden ontzettend actief om o.a. in Ommen mensen wegwijs te maken in het openbaar vervoer. Beiden zijn ontzettend enthousiast en werken hard om anderen voor te lichten. Dit doen zijn door een maandelijks inloopspreekuur, waarbij zij alle vragen beantwoorden van bezoekers op het gebied van het openbaar vervoer. Ook gaan zij een aantal keren per jaar op een proefreisje, zodat deelnemers echt kunnen ervaren hoe het reizen met het openbaar vervoer werkt. Zij nemen hierin echt de tijd voor mensen en zijn erg enthousiast. Ook vinden beiden het leuk om mensen te informeren d.m.v. informatiebijeenkomsten. Daarnaast staan zij altijd klaar voor de organisatie. Zij helpen ons om de organisatie verder te ontwikkelen en wij kunnen hen hiervoor altijd bereiken. Denk hierbij aan het meedenken om de werkwijze te verbeteren of mee te gaan naar andere organisaties, zodat het project meer bekendheid krijgt. 

Kortom we zijn ontzettend dankbaar en blij met Tonny en Grietje. 

‘Groene vrijwilligers’: Bouwgroep Ommer Vechtzomp 

Vanaf vorig jaar wordt er in elke gemeente ook een groene vrijwilligersprijs uitgereikt. Deze is speciaal voor vrijwilligers die zich inzetten voor een groener Overijssel. 

Deze bouwgroep heeft op fascinerende wijze een boot gebouwd, volledig van hout en volgens ambachtelijke werkwijze. Het hout is voor een deel beschikbaar gesteld door de gemeente Ommen. De boot is een echte aanwinst voor Ommen. In het zomer seizoen worden er dagelijks vaarten gemaakt waarbij opvarenden op natuurlijke wijze in contact worden gebracht met de geweldige omgeving en prachtige natuur rondom de Vecht. 

Ondersteuning van vrijwilligers & Vrijwilligerscongres Overijssel
Provincie Overijssel zet zich samen met professionals en organisaties actief in voor het ondersteunen en stimuleren van het vrijwilligerswerk in Overijssel. Dat doen ze niet alleen met de Overijsselse Vrijwilligers Prijs, maar ook met het organiseren van bijeenkomsten en mogelijk maken van opleidingen en trainingen voor vrijwilligers. De samenleving draait op veel vrijwilligers, die onbetaald en vaak onzichtbaar heel belangrijk werk doen. Daarom is ondersteuning en waardering van deze groep zo ontzettend belangrijk.